Ennek a falunak élnie kell

A kárpátaljai Mezővárit Borsova-vár néven először Anonymus említi krónikájában. A tatárjárás után királyi birtok, majd a XIV. században városi rangot kap.
Az 1998 novemberi árvíz során kétszáznál is több ház dőlt össze és vált lakhatatlanná a község alacsonyabban fekvő, „Palaj” nevezetű részén. Archív felvételek felhasználásával a film forgatására fél évvel az árvíz pusztítása után került sor, amikor még elevenen éltek a megélt borzalmak, a víz betörése, a menekülés és mentési kísérletek és ha némi ellentmondással is, de megjelent a remény is az újrakezdésre, s bizonyos anomáliák mellett inkább a jövő kérdései foglalkoztatták a kárt szenvedőket. A beszélgetések során spontán módon fel-fel bukkant a kisebbségi lét jelenkori és közelmúltbeli megélhetési problémái is, politikai rémségei, értelmetlen megszégyenítései, megaláztatásai és ellehetetlenítései is.
Egy szenzációhajhászó, horrorisztikus látlelet helyett inkább néhány ott élő emberi portréjának felvázolásával kívántuk a figyelmet a média által erősen elfelejtett és elhallgatott területre irányítani.

rendező: Gulyás János
operatőr: Gulyás János
gyártó: K and G Bt.
gyártási év: 1999
film hossza: 88 perc

riporter: Debreceni Mihály, Kulin Zoltán

Szereplők: Bagu Gizella, ifj. File Gusztáv, Vass Júlia, Varga Ferencné