Mintha nem otthon lennénk… I-II.

Családtörténetek a vörösiszap-katasztrófa után

Előzményként, az indíttatáshoz meg kell említenem a 2010 októberi vörös-iszap tragédiát, melyről nem nagyon készülhetett dokumentumfilmes feldolgozás, egyrészt a pályáztatási rendszer (nem volt „ad-hoc” keret) másrészt az MMK 10 milliárdos csődje, s így a pályáztatás másfél éves szüneteltetése miatt.

Az egyetlen 26 perces filmnek is csak az 1/3-a foglakozik a tragédiával, így amikor megtudtam, hogy egy hónappal a gát szakadás után egy alapítvány 10 méteres Emlékfalat akar állítani Devecserben, a tiltott területre való bejutás reményében (hiszen addig a fényképezőgépeket és mobilokat is elvették az önkéntes segítőktől a rendőrök) csatlakoztam hozzájuk és 4 napon keresztül rögzíthettem a murál painting technikával dolgozó 8 pécsi és 2-2 devecseri és kolontári diák falfestését, az ott lakók emlékezéseit a lezárt terület bejárásával együtt. (a „no budget” filmet bemutatta a Hír TV és szerepelt 3 filmszemlén is)

A tervezett filmben egy szinte új település létrejöttét, szerveződését lehetne megörökíteni, hiszen a katasztrófa során 260-nál is több ház vált lakhatatlanná, kellett lebontani. Helyükön emlékparkot alakítottak ki és azoknak, akik nem az elköltözést választották Makovecz Imre és tervezői egy új lakóparkot hoztak létre, mely a tervező nevét fogja kapni 2012-ben, a második évfordulón a Makovecz kápolna és a Máltai közkert felavatásával együtt.

A bevezetőben említett filmben az egyik devecseri diák elvitte társait az iszap pusztította házukba és átadta azokat a fotó-géppel készült filmfelvételeket is CD-n, melyeket apja készített térdig gázolva az iszapban, miközben az utcán és a kertben dübörögve hömpölygött a vörös ár. Így természetesen ennek a családnak a története, a tragédia feldolgozása és életük újrakezdése is fontos témája a filmnek, mint ahogy a zömében gazdálkodásból élőké, akik részére – miután a termőföldet megtisztították és lecserélték – mostanában írták ki a haszonélvezeti pályázatokat, hogy kialakíthassák családi gazdaságaikat. Természetesen ezzel nem a régi életük fog folytatódni, (mint ahogy egy asszony fogalmazott: Mintha nem otthon lennénk…) de a különbözőségek és egyezések, a föld mérések, tervezgetések fontos mérföldkövek lehetnek, mint ahogy a hírekben is bemutatott vörös por-felhők hatása a termőföldekre, az emberekre és az állat állományokra.

Gulyás János

2011–12, K&G Film, Munkart, 2×52 perc

rendező, operatőr: Gulyás János

riporter: Gulyás János, Kun Mária

vágó: Gulyás János, Koncz Gabriella

Szereplők: Nagy Tibor és felesége, Nagy Viktória, Márkus Imre és felesége, Orbán György és felesége, Horváth Ferenc és felesége, Horváth Károly, Soós Ferencné, Márton Zoltánné, Konkoly József, Turi Attila