Március 15

Három évtizeden át, minden március 15-én borjúbőrre írott latin nyelvű oklevelet adományozott egy társaság annak, aki a hazáért a legtöbbet tette. Az elismerést egy baráti kör ítélte oda, a díjazottaknak éppen ezért értékesebb sok más elismerésnél.

Dokumentumfilm mutatta be a szerda esti vitafórum résztvevői számára a Március 15-e Díj történetét. Mint azt Jankovics Marcell, a díj és a mögötte álló társaság egyik alapítója, háznagyi minőségében elmondta: 1979-ben Hoppál Mihály néprajzkutató gondolt arra, hogy azokat, akik a hazáért valamilyen kiemelkedő szolgálatot tettek, a legnagyobb nemzeti ünnepünk alkalmából meg kellene jutalmazni. Az előzmény egy negyven-ötvenfős, havi rendszerességgel megtartott szalon volt. A díj – mai szóhasználattal élve – civil kezdeményezésként született meg, és mindvégig megőrizte ezt a hatalomtól független önállóságát. Magánlakásban adták át, nívós kulturális műsor keretében, amit hosszú éveken keresztül a Muzsikás Együttes szolgáltatott. Jankovics Marcell hangsúlyozta: „Mi abban a hitben hoztuk létre ezt a kitüntetést, hogy az idők végezetéig egy olyan rendszerben fogunk élni, amely az utcán való demonstrálást mindenféle testi fenyítéssel fogja büntetni.” Azt is elmondta: az első kuratóriumban sok olyan ember foglalt helyet, akik most a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. Az első kitüntetett Katona Tamás, a második Somogyi Győző, a harmadik Makovecz Imre, a negyedik Sára Sándor, az ötödik pedig Kallós Zoltán volt.

A Március 15-e Díj kitüntetettjei című dokumentumfilm az első díjátadástól, 1981-től kezdődően egészen 2010-ig követi nyomon a kitüntetés sorsát, és mutatja be a díjazottakat. Ezen keresztül átfogó képet nyújt a díj történelméről, a riportok során pedig megismerhetjük a díjazottak gondolkodásmódját, valamint azt a történelmi helyzetet is, amelyben az adott esztendőben átadták a kitüntetést. A filmben megszólaló Kelemen András kihangsúlyozta: olyanoknak adtuk az elismerést, akik egyfelől kimagaslót alkottak, másfelől pedig feltételeztük, hogy érdemükért semmilyen állami kitüntetést sem kapnak. Mindezt Szemadám György így foglalta össze: „ezzel kárpótolni akartunk embereket”.

Az Antall-kormány alatt a kuratórium tagjai között felmerült a gondolat, hogy megszüntetik a díj további kiosztását, hiszen Magyarország újra szabad és független állam lett, de aztán jött a Horn-kormány, és a Március 15-e Díj folytatta tovább történelmi küldetését. A társaság díjat ma már nem oszt, de összejönnek az ünnep előtt beszélgetésre, emlékezésre. Elmúlt évtizedeit, a díjazottak és jelölők munkásságát dokumentumkötet és a levetített film örökíti meg.

Egy baráti társaság és egy díj története (2011–12, K&G Film, 100 perc)

r, fk, op, v, rip: Gulyás János

Szereplők: Hoppál Mihály, Jankovics Marcell, Szemadám György